Bietensap maken

Bietensap maken is niet moeilijk maar je hebt er wel een sapcentrifuge bij nodig.

Je gebruikt voor het zelf maken van bietensap rauwe rode bieten, dus geen gekookte bietjes. Met een goede sapcentrifuge kun je heel eenvoudig zelf bietensap maken, het enige wat je hoeft te doen is bij de rauwe bietjes het kontje (waar de wortels en aarde aanzitten) af te snijden, ze te wassen en vervolgens doe je ze met schil en al in de sapcentrifuge. Wel even halveren of in 4-en snijden. Je hebt dan snel een lekkere verse bietensap.

Veel mensen vinden pure bietensap niet lekker, maar als je het mixt is het lekker en gezond! Je kunt voor de smaak je bieten combineren met bijvoorbeeld appel, citroen of wortel, zo maak je steeds een bietensap met een net iets andere smaak en het is ook nog eens heel gezond.

Sapcentrifuge

sapcentrifuge princess vitapure
Sapcentrifuge

Bij een sapcentrifuge worden je bieten en ander groente en fruit door raspen gehaald, die op zeer hoge snelheid ronddraaien. Daarbij ontstaat pulp die wordt gescheiden van het sap. De uiteindelijke opbrengst is pulp en sap.
Door de snelheid waarmee de raspen ronddraaien komt er hitte vrij en er mengt zich zuurstof in het sap. Hierdoor gaan vitaminen en mineralen verloren en zal het sap binnen korte tijd oxideren. Het is daarom aan te bevelen het sap uit de sapcentrifuge direct op te drinken.
De aanschafwaarde van een sapcentrifuge ligt wel lager dan van een slowjuicer. Als je eerst eens wilt proberen of zelf bietensap maken iets voor je is kun je bijvoorbeeld gaan voor de Princess Vitapure sapcentrifuge. Een mooie, functionele sapcentrifuge met goede recensies en goede prijs-kwaliteit verhouding.

Slowjuicer

smeg slowjuicer
Slowjuicer

De naam van de slowjuicer spreekt voor zichzelf. In tegenstelling tot de sapcentrifuge wordt bij de slowjuicer sap op lage snelheid geperst. Dit kan omdat de bieten en ander groente en fruit eerst worden gemalen en gekneusd alvorens te worden geperst. Er komt in het proces geen hitte vrij en er mengt zich veel minder zuurstof in het sap. Het resultaat is sap waarin het grootste gedeelte van de vitaminen en mineralen uit bieten en ander groenten en fruit nog aanwezig zijn.
De sapopbrengst is echter niet lager, maar juist hoger dan die van een sapcentrifuge, omdat er veel beter met de bieten en ander groente en fruit wordt omgesprongen.

Als je echt ten volle van bietensap wilt profiteren is een slowjuicer zeker aan te bevelen. Een goede prijs-kwaliteit verhouding juicer is bijvoorbeeld de Sana Omega slowjuicer bij Blokker. Wil je echt een mooi item in je keuken en perfecte bietensap maken? Kijk eens naar één van de stijlvolle apparaten bij Fonq.nl of één van de vele mooie slowjuicers op Bol.com!

Hoelang kun je rode bieten bewaren?

Rauwe rode bieten kun je redelijk lang bewaren dus je kan gewoon 1 keer in de week rode bieten kopen, bijvoorbeeld op de markt en deze in de koeling bewaren. Buiten de koeling op een droge donkere plek kan ook maar dan drogen ze sneller uit. Neem ongeveer 2 of 3 bieten (afhankelijk van de grootte) per dag voor een lekker vers glas rode bietensap. Bewaar de bieten niet langer dan een week dan worden ze zacht. Voor het meeste sap koop je lekkere verse rode bieten die stevig aanvoelen en waar bij voorkeur nog het loof aanzit als je ze koopt. Met het loof eraan blijven ze langer goed.

Bietensap maken - Bietensap.info

Bietensap maken is niet moeilijk maar je hebt er wel een sapcentrifuge bij nodig.

Type: sap

Cuisine: Smoothies

Keywords: bietensap

Calories: 85

Preparation Time: PT5M

Cooking Time: PT5M

Total Time: PT10M

Recipe Ingredients:

  • rode bieten
  • sapcentrifuge of slowjuicer

Recipe Instructions: Je gebruikt voor het zelf maken van bietensap rauwe rode bieten, dus geen gekookte bietjes. Met een goede sapcentrifuge kun je heel eenvoudig zelf bietensap maken, het enige wat je hoeft te doen is bij de rauwe bietjes het kontje (waar de wortels en aarde aanzitten) af te snijden, ze te wassen en vervolgens doe je ze met schil en al in de sapcentrifuge. Wel even halveren of in 4-en snijden. Je hebt dan snel een lekkere verse bietensap.

Editor's Rating:
5

3 reacties op “Bietensap maken”

  1. Normaal koop ik bietensap maar nu heb ik zelf in de tuin. Ik heb twee dagen geleden twee liter bieden sap gemaakt, de vraag was hoe kan men de sap bewaren zonder synthetic conservering middel ( die men koop in winkel is ook houdbaar ) en zonder te steriliseren ? ik heb het geprobeerd om het sap van drie citroenen bij te voegen en nu staat het sap gewoon in de koel kast to het op is. Maar ik heb nog meer bieten.
    Interessant is jullie opmerking: Door de snelheid waarmee de raspen ronddraaien komt er hitte vrij en er mengt zich zuurstof in het sap. Hierdoor gaan vitaminen en mineralen verloren en zal het sap binnen korte tijd oxideren.
    Ik zou in toekomst mee rekening houden.
    Ik drink iedere dag 5 cm bietensap in een glas die ik opvul met biologische appel sap.

  2. Ja, hoe lang kan men het vers bewaren ?
    En, hoe kan men het in flessen gieten en zo dicht maken , dat het langere tijd, maanden ?
    bewaard kan worden ?
    Ben van plan volgend seizoen 200 meter grond er mee te betelen en een proef te doen met
    in de fles bewaren.

  3. Ik kook het sap en giet het heet in heel zuivere kleine flesjes met een draaistop. Glazen flesjes van bv room of koffieroom zijn geschikt. Zo kan ik het gemakkelijk twee jaar houden.
    Wat ik ook al gedaan heb, de bieten in dunne schijfjes redelijk klein snijden, dan water + azijn + suiker + peper bijdoen en ze gaarkoken. Het mengsel in confituurbokalen doen. Dat bewaart ook lang. Eens geopend, gaan ze wel in de koelkast, waar ze nog maandenlang goed blijven. Af en toe neem ik dan een paar lepeltjes, dan heb ik meer energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.