Bietensap als sportvoeding

Bietensap kan je helpen je sportprestaties duidelijk te verbeteren. Onderzoek toont aan dat het je sportprestaties tot wel 16% kan verbeteren. Dat is heel wat zonder dat je er extra voor moet trainen en daarom wordt bietensap als sportvoeding veel gebruikt door (top)sporters om hun prestaties te verbeteren.

Bietensap zit boordevol nitraten en de nitraten die we opnemen uit bietensap worden in de mond omgezet in nitrieten, die op hun beurt worden omgezet in stikstofmonoxide. Hierdoor verlaagt de bloeddruk en het zuurstofverbruik waardoor je uithoudingsvermogen verlengd wordt. Het omzetten van de nitraten gebeurd door de bacteriën in je mond. Het is daarbij van belang om binnen een uur na het drinken van bietensap geen kauwgum te nemen, je tanden niet te poetsen en je mond niet te spoelen met bijvoorbeeld Listerine.

bietensap met citroen

Om een positief effect te behalen is het noodzakelijk minimaal 400mg nitraat tot je te nemen. Om dat uit een reguliere fles bietensap uit de supermarkt of een zelfgemaakt bietensap te halen moet je zo’n 500 ml bietensap drinken (oftewel een halve liter). Als sportvoeding, en zeker wanneer je het in een kuur op wilt bouwen, is het daarom fijner om geconcentreerd nitraat te nemen. Bijvoorbeeld 70 ml Beet-It bietensap of 60 ml Red Beet Vinitrox. Neem dit “shot” nitraat circa 2 á 3 uur voor je training of wedstrijd. Zo lang duurt het namelijk voordat de concentratie stikstofmonoxide in het bloed piekt. Deze piek houdt vervolgens 6-9 uur aan.

Bietensap kuur als sportvoeding

Om het maximale effect te halen kun je er voor kiezen om een kuur van bietensap te volgen. Neem vanaf zes dagen voor een sportwedstrijd elk dag rond de 400 mg nitraat uit geconcentreerd nitraat of  door bijvoorbeeld 500 ml bietensap te drinken.

Nuttig dagelijks in de ochtend 400 mg nitraat en op de wedstrijddag zo’n 2 á 3 uur van tevoren voor de laatste maal 400 mg nitraat.

bietensap met rietje

Het is te overwegen om na een kuur een periode geen bietensap in te nemen. Zoals met alle voedsel geldt ook voor bietensap dat door té veel te drinken er klachten aan bijvoorbeeld darmen kunnen ontstaan. Zie ook hoeveel bietensap drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.