Wat is de kaki precies?

kaki fruit

De kaki is een oranje vrucht uit het Diospyros geslacht. Dit lastige Griekse woord betekent ‘fruit van de goden’. Al sinds het oude Griekenland wordt de kaki namelijk gezien als een goddelijk vrucht. Deze zoete vrucht wordt dan ook wereldwijd veelvuldig gegeten. Dit niet alleen door de heerlijke smaak, maar ook omdat het in veel opzichten een bijzonder gezonde vrucht is. Daarnaast is de kaki veelzijdig toepasbaar, je kunt hem bijvoorbeeld gewoon uit het handje inclusief schil eten, maar je kunt hem ook goed verwerken in een taart, cake of salade.

Gezondheidseffecten van de kaki

De kaki is erg lekker, maar ook ontzettend gezond. Hieronder staan een aantal positieve gezondheidseffecten van de kaki opgesomd.

1. Boordevol antioxidanten

Net zoals rode bietensap bevat de kaki veel Antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze zorgen voor de bestrijding van bepaalde agressieve stoffen die schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels. Op lange termijn helpen deze antioxidanten bij het voorkomen van ziektes als kanker. Ook hebben ze een aandeel in het voorkomen van hart- en vaatziekten. In een kaki zit tevens veel vitamine c, dit is een antioxidant die onder meer zorgt voor een sterk immuunsysteem.

2. Vitamine A voor de ogen

Het is vast wel eens tegen je gezegd: eet een wortel, want dit is goed voor je ogen. Hier zit een kern van waarheid in, een wortel bevat immers veel vitamine A. Hetzelfde geldt voor de kaki, deze zit boordevol vitamine A. Grof gezegd zorgt één kaki er al voor dat je meer dan 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnenkrijgt.

3. Lagere bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat dit het hart onnodig zwaar kan belasten en hiermee op termijn kan zorgen voor hartaandoeningen. Omdat een kaki een dosis aan kalium bevat, werkt het op termijn bloeddrukverlagend. Kalium is immers één van de belangrijkste mineralen voor het verlagen van de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk gaat vaak samen met een tekort aan kalium.

4. Verlaagt cholesterol

Cholesterol is één van die dingen die je lichaam wel nodig heeft, maar waarvan het belangrijk is om er niet te veel van op te bouwen. Als er te veel cholesterol in je aderen wordt opgebouwd, kan dit ervoor zorgen dat de aderen dichtslibben. Om dit te compenseren zal het hart harder aan het werk moeten. Uit meerdere studies is gebleken dat de kaki vrucht een aandeel kan hebben in het verlagen van cholesterol.

Heeft de kaki ook slechte bijwerkingen?

Kaki fruit is zoals hierboven blijkt ontzettend gezond. Wel geldt dat kaki uiteraard geen wondermiddel is, het is slechts een aanvulling. Zaken als genoeg bewegen en gevarieerd eten blijven altijd belangrijk. Wanneer je te veel kaki’s eet kan dit leiden tot diarree. Hetzelfde geldt voor het eten van kaki fruit op een lege maag. Daarnaast bevat een kaki een hoge dosis aan tannine, dit kan bij een te grote hoeveelheid toxische effecten op het lichaam bewerkstelligen. Vermijd onrijpe kaki’s, omdat deze een extra hoge dosis aan tannine bevatten.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.