Detox

Waarom is bietensap de laatste jaren zo populair geworden?

Vooral onder sporters is bietensap de laatste jaren erg populair geworden, dit komt doordat bietensap op het gebied van gezondheid meerdere functies heeft. Dit artikel zal deze functies aankaarten en uitleggen zodat je genoeg informatie hebt over bietensap om te beslissen of het wellicht ook iets voor jou is.

Nitraat

Doordat bietensap boordevol zit met nitraat (wat vervolgens in het lichaam om wordt gezet naar nitriet, wat weer omgezet wordt naar stikstofmonoxide) helpt dit met het verhogen van de bloedtoevoer en zorgt het er ook voor dat het bloed met zuurstof wordt gezuiverd. Bovendien zorgt nitraat ook met het verwijden van de bloedvaten, waardoor er meer zuurstof en ook bloed in je lichaamscellen terecht komt. Over het algemeen een betere prestatie dus. Vooral door het grote gehalte nitraat in bietensappen wordt het ook wel ‘legale doping’ genoemd.

Ziektes en kwalen

Bietensap functioneert ook erg goed als detox middel. Rode bieten zorgen er voor dat het gal (het gal wordt door je lichaam gebruikt voor vetvertering) in je lever verdunt wordt, dit zorgt er dus rechtstreeks voor dat je lever beter functioneert. Mensen met een gezonde lever hebben een beter functionerend immuunsysteem en over het algemeen ook een betere stemming en een lager stressniveau. Mensen met acne zullen merken dat bietensap een acne-verminderend middel is, mede door het betere functioneren van de lever, maar ook doordat rode bieten veel antioxidanten en zink bevatten, wat de huid positief beïnvloedt. Bovendien kan bietensap er voor zorgen dat tumoren minder snel groeien en vergroot het de bloedtoevoer naar de hersenen, wat direct verantwoordelijk is voor de prestatie van je hersenen. Dit kan ook dementie tegengaan.

Alternatieven voor bietensap

Niet iedereen houdt van de smaak van bieten, waardoor het drinken van bietensap ondanks de gezondheid minder aantrekkelijk wordt. Om de smaak van bieten te verminderen maar alsnog dezelfde stoffen binnen te krijgen is het wellicht voor jou interessant om een smoothie te maken waarin je meerdere stukken fruit mixt om de sterke smaak van bieten te verzachten. Zo kan je genieten van een gezonde smoothie zonder er tegen op te zien. Er zijn natuurlijk ook nog andere methodes om de smaak van bieten te verzachten maar alsnog van de gezonde voordelen te profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.