De voor en nadelen van bietensap

Iedereen kent ze wel, maar ze zijn lang niet bij iedereen even geliefd. Rode bieten zijn daarentegen wel erg gezond en rijk aan Nitraat. De rode biet wordt veel gebruikt in gerechten, maar is ook ideaal als een gezond drankje.

Bieten zijn een groente product dat je het hele jaar door kunt eten. Je zult ze daarom ook altijd in de winkels zien liggen. Meestal voorgegaard in een plastic verpakking maar ook als verse rode biet tussen de overige groentesoorten.

Een veel voorkomend verschijnsel is rode ontlasting en rode urine.

Mocht je gisteren rodebietensap hebben gedronken of iets met rode biet hebben gegeten. Dan zul je daar vandaag zeker nog een keer aan herinnerd worden. Na het eten of drinken van rode bieten. Is het een heel normaal verschijnsel dat je urine of ontlasting rood is. Dit is meestal wel even schrikken omdat het lijkt alsof er bloed in je urine zit. Wat meestal niet veel goeds betekend. In dit geval kan het helemaal geen kwaad.

Dit komt door de stoffen betanine en vulga xanthine. Dit zijn de twee stoffen die rode kleur meegeven aan de bieten. Zo wordt Betanine ook gebruikt om andere producten rood te maken zoals Jam en IJs.

Omdat je darmen en maag de betanine niet kan verwerken verlaat de stof het via de normale weg. En komt het er dus via je ontlasting en of urine uit. Hierdoor is je plas en poep rood en is het voor de meeste mensen even schrikken en een herinnering aan wat ze gisteren hebben gegeten.

Net als in Spinazie en Sla bevat ook de Rode Biet nitraat. Nitraat is goed voor je gezondheid maar heeft ook nadelen. Nitraat en dat is ook de reden waarom veel sporters rode bietensap drinken. Draagt bij aan je uithoudingsvermogen. Je bloedvaten verwijden en je bloeddruk wordt hier lager door.

Dit is ook de reden waarom veel sporters bietensap drinken voordat ze gaan sporten. Je kunt bietensap natuurlijk gewoon kopen bij de supermarkt of bij een groenteboer. (bestaan die nog?) Maar het mooiste is om dit natuurlijk zelf te maken. Zo heb je de beste verste en gezondste versie rodebietensap. Je hebt hier dan wel eerst verse rode bieten en een sapcentrifuge voor nodig. Wil je zelf rode bietensap maken kijk dan hier.

Het nadeel van Nitraat.

Je hoort altijd veel positieve verhalen over nitraat, zoals wij al schreven zit het in spinazie en wordt je daar net als Popeye natuurlijk heel sterk van. 😉 Hoewel nitraat veel goede eigenschappen heeft. is er ook een nadeel.

Wanneer je nitraat verwarmd, door bijvoorbeeld te koken wordt het voor een deel omgezet naar nitriet. Deze nitriet kan makkelijker veranderen in nitrosaminen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Dit is iets dat je niet wilt en is het dus raadzaam om erg voorzichtig om te gaan met vooral het drinken van rode bietensap. Drink hier niet teveel van en drink het niet elke dag.

Wil je zelf met rode bieten koken en of rode bieten sap bereiden. Dit is veel lekkerder dan voorgemaakte sap en de voorgekookte rode bieten uit de winkel. Kijk dan eens bij de groenteboer voor verse bieten. Mocht je opzoek zijn naar lekkere gerechten die je zelf kunt maken hiervoor kijk dan eens op deze website over maaltijdboxen. Zo heeft HelloFresh regelmatig Rode bieten op het menu staan.
https://www.maaltijdbox-vergelijken.nl

Een sapcentrifuge om rodebietensap te maken.

Om rodebietensap te kunnen maken, heb je wel een sapcentrifuge nodig. Geen zorgen, met zo’n sapcentrifuge kun je nog veel meer hele lekkere dingen maken. Daarnaast behoudt je erg veel vitaminen door vers fruit en groente op deze manier om te toveren naar sap. En is het een eenmalige investering naar een veel gezonder leven.

We gaan je niet adviseren in welke sapcentrifuge je zou moeten bestellen. Dit is geheel afhankelijk van je eigen budget en voorkeuren. Er is veel keuze en daarom zul je naar je eigen specifieke wensen moeten kijken. Wat we wel kunnen doen is je in de richting van een leuke korting sturen. Op de website van Bespaardeals vind je kortingen en aanbiedingen voor veel Nederlandse webwinkels. Zo bijvoorbeeld ook bij de Mediamarkt, Bol.com en Wehkamp. Dit zijn allemaal winkels waar je veel keuze in sapcentrifuges hebt en je dus veel voordeel kunt vinden. Klik hier voor meer informatie.

2 reacties op “De voor en nadelen van bietensap”

  1. Is het normaal als ik rode bietensap drink dat ik direkt naar het toilet moet géén diarrée wel éénmalig.
    Beter het misschien als mijn lichaam er aan gewend geraakt. Mag ik rode bietensap blijven drinken ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.