Voorbeelden van koolhydraatarme recepten

Heb je de term “koolhydraatarm” al vaker gehoord, maar vraag je je al een tijdje af wat dat nu precies inhoudt? Dan heb je het juiste artikel gevonden. We leggen je straks precies uit wat koolhydraatarme recepten zijn en hoe die voor jou tot het gewenste effect kunnen leiden met het oog op afvallen, maar geven je ook enkele voorbeelden van recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner en als tussendoortje. Zo weet jij straks precies wat koolhydraatarme recepten voor jou kunnen betekenen en hoe jij optimaal af kan vallen.
Lees voor de volledigheid de definitie van een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm eten en drinken

Wanneer we het hebben over koolhydraatarm eten en drinken, hebben we het over producten waarin weinig tot geen enkelvoudige koolhydraten zitten. Dit zijn de toegevoegde suikers. Ongezond, onnodig en niet aan te raden. Helaas zitten deze koolhydraten en toegevoegde suikers in heel veel producten die we dagelijks tot ons nemen. Gezond is dat zeker niet. Het is dus goed om op zoek te gaan naar alternatieven. In de onderstaande alinea’s geven we enkele voorbeelden van koolhydraatarme ontbijten, lunches, diners en tussendoortjes.

Koolhydraatarm ontbijt

Een koolhydraatarm ontbijt dient genoeg energie te leveren voor de rest van de dag. Zonder dit ontbijt kun je het anders wel schudden. Voorbeelden van koolhydraatarme ontbijtjes zijn bijvoorbeeld:
–        Yoghurt of kwark met havermout en zwarte bessen (andere fruitsoorten kunnen natuurlijk ook), eventueel aangevuld met noten en zaden (zoals chiazaad);
–        Een omelet met stukjes ham;
–        Een omelet met stukjes zalm;
–        (Van tevoren gebakken) notencake (op basis van bijvoorbeeld amandelmeel of walnotenmeel);
–        Bananenbrood.
Bij een ontbijt gaat het erom dat je veel energie binnenkrijgt en dus de hele dag goed door kan komen. Je kan ook variëren om nog meer energie te krijgen. Een stuk fruit tijdens je ontbijt kan nooit kwaad. Je kan dit stuk fruit natuurlijk ook bewaren voor ergens tussendoor.

Koolhydraatarme lunch

De lunch kan lastig zijn, omdat je dan vaak op je werk bent. Maar je kunt heel creatief omgaan met lunches. Wat dacht je van een salade op basis van groenten, fruit en noten en zaden? Ook kun je hier prima stukjes ei doorheen doen of vis en vlees. Je kan hier lekker mee variëren en elke dag een andere maaltijdsalade op tafel zetten. Ben je niet van de salades? Overweeg dan een koolhydraatarme soep te maken waar je meerdere dagen van kunt eten. Ook een groene smoothie kan perfect dienen als lunchgerecht, maar mag je natuurlijk ook gewoon bewaren als tussendoortje.

Koolhydraatarm diner

Het komt er bij een koolhydraatarm diner op neer dat je een lekker stukje vlees of vis centraal stelt. Kip of een vleesvervanger kan natuurlijk ook. Vul dit diner aan met noten en zaden, groenten en fruit. Maar wees voorzichtig: sausjes en jus’ mag je absoluut niet gebruiken, want dat zijn de grootste dikmakers die je kan bedenken.
Wanneer je wil kun je natuurlijk twee soorten groenten bereiden en ook met vlees en vis hoef je niet voorzichtig te doen. Twee soorten bereiden kan prima en brengt wat verschil op tafel. Je kunt ook ei gebruiken in je diner. Zowel gekookt als gebakken zal ei een prima toevoeging zijn aan een koolhydraatarm diner.

Koolhydraatarme tussendoortjes

Natuurlijk wil je tussendoor ook nog wat te snacken hebben. Koolhydraatarme tussendoortjes zijn vooral creatief. Denk aan tomaten en komkommer op een stokje, of een groene smoothie (die we dan niet bij de lunch genuttigd hebben). Ook kun je noten en zaden prima als tussendoortje eten, zolang ze niet bewerkt zijn. De ervaring leert dat mensen die eenmaal begonnen zijn met koolhydraatarme recepten bereiden doorgaans heel snel leren om andere gerechten te bereiden. Wissel de recepten dus vooral met elkaar uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.